Cuvar vremena iz Tovladica

Mnogi kotorvarosani i neznaju da jedna mala brvnara u Tovladiću, je svojevrsni muzej bogate kolekcije od 5000 časovnika, koje Dusan Stanić prikuplja još od osnovne škole.

Kaže da su najstariji satovi stari više od 500 godina, a ima i znatan broj novih modela koji imaju veliku vrijednost. Ljubav prema satovima se pojavila još u detinjstvu.

– Živjeli smo teško, otac je jedva prikupio novac da kupi sat, a kada ga je uramio mislio sam da ne postoji ništa ljepše u tom trenutku – rekao je Dusan.

Sentimentalno je vezan za starije modele satova, a u svojoj kolekciji nema nijedan sat na baterije, koji za njega predstavljaju “obično smeće”. Interesuju ga časovnici koji se navijaju ili rade na pokret.

– Ovi stari satovi rade tako što je njihov mehanizam povezan sa dva tega, odnosno kamena, i navija se tako da jedan od tegova povučete i onda sat radi petnaestak dana, dok se teg ne podigne nazad. To su satovi koji su se prvi pojavili i uz njihovu pomoć je mjereno vrijeme vijekovima – pojašnjava Dušan.

Satove nabavlja na razne načine. Dok je radio u Austriji, kupovao ih je na pijaci, često po vrlo niskim cijenama jer prodavci nisu znali njihovu pravu vrijednost.

– Jednom sam kupio ženski sat za jedan euro, a sat je vrijedan minimalno 500 eura – prisjeća se Dušan i dodaje da je preko interneta nabavio nekolicinu satova i tako upoznao i druge kolekcionare.

U vrijednoj kolekciji ima i satove stare oko 400 godina – one stu su napravljeni sa samo jednom kazaljkom.

Njegova brvnara je postala svojevrsni muzej.

– Posjetioci svakodnevno dolaze da vide moju kolekciju. U posljednje vrijeme dolaze i školska djeca sa učiteljima i svima su vrata otvorena – kaže Stanić.

Supruga Nada ističe da Dušan nikad ne žali da plati velike sume novca za sat.

– Meni je kupio sat koji je platio 1.000 eura, što je meni nezamislivo, ali njemu to pričinjava zadovoljstvo – kaže Nada i dodaje da je kvalitetan sat najbolji poklon koji se Dušanu može kupiti.

Njihova djeca to najbolje znaju pa su mu već ranije uzimali skupe satove, što ga je silno obradovalo.

Dušan planira da proširi svoju kolekciju, a želja mu je da učestvuje na sajmu kolekcionara.

(Srna)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *