Ljuban Ecim optuzen za zlocine u KV – Video

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ljubana Ećima, rođenog 1964. godine u Svilajncu, Srbija, kojom ga tereti za zločin protiv čovječnosti, saopćeno je danas iz državnog Tužilaštva.

Ljuban Ecim se tereti da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske i policije na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varosa i okoline, od početka juna 1992. do sredine 1994. godine, u svojstvu zamjenika i de facto zapovjednika Specijalne jedinice policije Centra službi bezbjednosti Banja Luka, učestvovao u udruženom zločinačkom pothvatu, sa drugim zapovjednicima i pripadnicima vojske i policije.

U optužnici se navodi da je progon počinjen ubistvima, deportacijom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protuzakonitim zatočenjem, mučenjem, zlostavljanjem, tjeranjem na prinudne radove, silovanjem, prisilnim nestancima, pljačkanjem imovine, uništenjem kulturnih, vjerskih i povjesnih spomenika i vjerskih objekata, kao i drugim nečovječnim djelima.

Optužnicom su obuhvaćeni zločini nad civilima u mjestima Kotor Varoš, Hrvaćani, Orahova, Bilice, Kotor, Kukavice, Donji Vrbanjci, Večići, Dabovci, Hanefići, a zločini se odnose na ubistvo više desetaka žrtava, nezakonito zatočenje više stotina civila, među kojima su bile i žene i djeca, kao i časne sestre i vjerski dužnosnici. Također, optužnica se odnosi i na namjerna uništavanja i paljenja 15 džamija i vjerskih objekata kao i osam crkava i vjerskih objekata, među kojima su i objekti historijskog naslijeđa izgrađeni u 19. stoljeću – navode iz Tužilaštva.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti iz člana 172. KZ BiH. Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 261 svjedoka, među kojima 16 sa mjerama zaštite, te čitanjem preko 1.450 materijalnih dokaza.

Ljuban Ećim godinama živi u Srbiji, gdje se skriva od bh. pravosuđa koje ga sumnjiči za ratne zločine na području Kotor-Varoša.