Preminuo Anton Orzes

Svim prijateljima i poznanicima javljamo da je nakon duge i teške bolesti u 65. godini života u krugu obitelji preminuo nas prof. Anton Orzes.

Profesor Anton Orzes je rođen u Zagreb, 10. juna. Osnovnu školu završio je u Kotor Varošu, (1969). Srednju Elektrotehničku školu je zavrsio u Banjoj Luci, mada je prve dvije godine Srednje elektrotehničke škole zavrsio u Rijeci, zbog razornog potresa u Banjoj Luci. Odslužio vojsku 15 mjeseci i pokušao se zaposliti, ali nije uspio pa je upisao studij i diplomirao Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Ratka Lalića (1980). Odmah se zaposlio u Srednjoj školi Veselin Maslesa u Kotor Varošu. Iz škole je poslan na specijalistički studij informatike na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci. U Kotor Varoši je bio do početka rata 1992. kad je zarobljen i prisiljen, sa suprugom Mirankom i troje djece: Ivanom, Anđelom i Miloradom-Baćom, ostaviti imovini Republici Srpskoj. Preko sume, kroz minsko polje, su se prebacili do Travnika, i onda dalje u Hrvatsku gdje je nastavio zivjeti .

Od početka 1994. živi i radi u Gospiću, predaje likovnu umjetnost i informatiku na Gimnaziji. Prvi zapažen istup u novoj sredini imao je na Likanalu (2000). Samostalno izlagao u Muzeju Like (2009). Bavi se i grafičkim dizajnom. Likovno i grafički oblikovao je više knjiga. Uredio je desetak knjiga Grge Rupčića, Zorana Kršula, Marka Čuljata, Jure Karakaša i Jasminke Brala-Mudrovčić. Kao grafički urednik sudjeluje u izdavanju Ličke revije, časopisa Ogranka Matice hrvatske u Gospiću.

(http://www.licke-novine.hr)