Tri vojnika VRS osudjeni za silovanje

Okružni sud u Banjaluci izrekao je presudu kojom su Mirko Božić i Bosiljko Marković osuđeni na po sedam, a Ostoja Marković na devet godina zatvora za silovanje četiri osobe hrvatske nacionalnosti u Kotor Varošu Juna 28, 1992. godine.

Predsjednik Vijeća, sudija Blagoje Dragosavljević, u obrazloženju presude je rekao da je pri određivanju kazne u obzir uzeta činjenica da je Ostoja Marković već dva puta osuđen za ista krivična djela.

Ostoja and Bosiljko Markovic, koji nisu rodbinski vezani, vec sluze desetogodisnju kaznu za silovanje 14 godisnjakinje tokom rata, koju je izrekao Sud BiH 2015 godine.

Vijeće je, prema njegovim riječima, cijenilo i prigovore koje je Odbrana iznosila, navodeći da je optužnica prvobitno bila za krivično djelo silovanja, ali je kasnije Okružno javno tužilaštvo Banjaluka izmijenilo pravnu kvalifikaciju u ratni zločin.

„Vijeće smatra da je optužnica pravilno izmijenjena”, naveo je Dragosavljević.

Ova presuda je bila prva u historiji krivičnog postupka u BiH, u kojem je žrtvi ratnog zločina dodijeljena i novcana odšteta. Osuđenim muškarcima je naređeno da joj plate odštetu u iznosu od oko 13.600 eura.

Bosiljko i Ostoja Marković nisu prisustvovali izricanju presude, s obzirom na to da služe kazne zatvora, takođe za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Proglašeni su krivima za silovanje maloljetne osobe hrvatske nacionalnosti u Kotor Varoši u junu 1992. godine.

U ovom predmetu sudilo se i Predragu Cicmanoviću, ali je on u međuvremenu preminuo.

Na današnju presudu se može izjaviti žalba Vrhovnom sudu RS.