Preminuo umjetnik Mustafa Skopljak

edan od najpoznatijih kotorvarosana, a ujedno i bosanskohercegovačkih umjetnika, kipar Mustafa Skopljak, umro je 21. Novembra u 68. godini života.

Mustafa Skopljak je rođen 1947.godine u Kotor Varošu. Srednju umjetničku školu završio je u Sarajevu 1970.godine. Nakon toga upisuje Pedagošku akademiju, likovni smijer, na kojoj apsolvira. Na Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu upisuje se neposredno nakon njenog osnivanja i diplomira 1977.godine u klasi profesora  Alije Kučukalića. Postdiplomski studij završio je kod istog profesora 1988.godine. Studijski je boravio u Londonu 1982.godine.

Član je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine od 1972.godine.

Bio je redovni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za kiparstvo i profesor na Pedagoškoj akademiji u Mostaru, na Odsjeku za likovnu kulturu.

Imao je oko 50 samostalnih izložbi i učestvovao je na  više od 300 kolektivnih izložbi. Učestvovao je na brojnim kiparskim simpozijima i likovnim kolonijama u BiH i inostranstvu. Dobitnik je 26 nagrada i priznanaja za svoj umjetnički rad.

Posljednja izložba Mustafe Skopljaka realizirana u “Sarajevskoj zimi” bila je posvećena beskonačnosti i znaku Infinity.

Skopljak svoju borbu sa materijalom vodi tako što “oduzimajući dodaje“, kako bi to slikovito rekao pjesnik Marko Vešović. On vaja u Bronci, kamenu, papiru, drvetu, razlupanom staklu, stvarajući od krhotina svijeta jednu novu, čudesnu i  neponovljivu formu. Skopljak u procesu umjetničke artikulacije koristi gotovo sve oblikovne forme. On intervenira u arhetipske oblike, skulpturama daje crtež, boju, fra-gmente već postojećih struktura i predmeta. Njegove skulpture su istodobno i slike i crteži i pjesme i glazbene kadence. On se igra i u toj igri prelazi iz jednog materijala u drugi, iz jedne discipline u drugu, ostvarujući oblike koji nam ukidaju prisutnost težine i uznose nas u jedan viši svijet, koji je Baudelaire nazivao elevation, uzdignuće iznad svakodnevnog sivila i prosječnosti.

Direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić povodom Skopljakove smrti je izjavio kako je on od krhotina stakla vajao novi svijet, od bajkovitih figura gradio stvarnost, vatrom grijao snijeg i slikao svoje skulpture kao umjetnici Altamire, na olimpijskim obroncima.

– Vezao nas je svojim kreativnim duhom i za Drvo života u Poetskom prostoru Starog grada. Generacije studenata Mustafe Skopljaka pamtiće radionicu u kojoj su upoznali umjetnički svijet svoga profesora i kao laboratoriju u kojoj su pronašli tajnu formulu svoje umjetničke inspiracije – izjavio je Spahić

Sahrana Mustafe Skopljaka biće obavljena u četvrtak, 26. novembra u 13:45 sati na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *